De ‘Risico Check’ van Stedin

Netbeheerder Stedin beheert een deel van het elektriciteits- en gasnet in Nederland en werkt met leveranciers aan circulaire oplossingen, zoals gerecycled koper en het toepassen van herinzet. Maar hoe weet je of leveranciers verantwoord handelen? Dritan Zefi, projectleider ESG, en Lance Cosaert, Category Lead ESG, verantwoordelijk voor de onderzoeken naar toeleveringsketens van Stedin, gebruiken de MVO Risico Checker. In De Risico Check van… delen zij hun inzichten.

Stedin is een regionale Nederlandse netbeheerder die voornamelijk in de Randstad opereert. Via hun netten zorgt Stedin dat ruim 2,3 miljoen klanten het hele jaar door energie hebben. Omdat Stedin wil dat ook de komende generaties altijd energie hebben, gaat de netbeheerder over op schone energie. Uit bronnen die niet opraken en die de planeet niet uitputten of vervuilen. Dit vraagt om flinke aanpassingen van het energienet, of beter gezegd, ons energiesysteem. Nieuwe technieken helpen daarbij. Net als een goede samenwerking tussen alle mensen en organisaties die betrokken zijn bij onze energievoorziening. 

Vertel, waarom gebruiken jullie de MVO Risico Checker?

“Risicomanagement en wetgeving waren het startpunt voor Stedin om waardeketenonderzoek op te zetten en uit te voeren. Stedin heeft als ambitie om voorop te staan als het gaat om het stoppen, beperken of voorkomen van ESG-risico’s (Environmental, Social and Governance) in de waardeketen.

Voor het waardeketenonderzoek – waarin je kijkt naar alle stappen die een product of dienst van grondstof tot klant doorloopt – gebruiken we meerdere bronnen en tools, zoals onze grondstoffenpaspoort, workshops en verschillende externe bronnen om risico’s inzichtelijk te maken. De MVO Risico Checker is er één van die externe bronnen. Bij het onderzoek naar een ingekochte kabel – een complexe keten met diverse metalen en verwerkingsstappen – bracht de tool verschillende mogelijke risico’s aan het licht.”

Aan welke risico’s moet je dan denken?

“Bij de productie van kabels zijn metalen onmisbaar en dat betekent een directe link met mijnbouw. In de mijnbouwsector staan mens- en arbeidsrechten onder druk, terwijl schaarste, CO₂-uitstoot en vervuiling van water en bodem uitdagingen vormen. Het politieke landschap kan daarnaast leiden tot prijsschommelingen en bevoorradingsproblemen voor toeleveranciers.”

Kijken jullie ook naar de verschillen per land?

“Naast de sector keken we ook naar verschillen per land op basis van ons vooronderzoek. Daaruit bleek dat de risico’s op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten afhangen van de bron die we raadplegen. De MVO Risico Checker geeft, anders dan andere tools, niet alleen aan óf er een risico is, maar ook wat de context in bepaalde landen is. Met name risico’s zoals arbeidsomstandigheden, dwangarbeid, salaris of veiligheid in landen die een groot deel van de wereldwijde bauxiet aanleveren.”

En als je die risico’s eenmaal in kaart hebt, wat gebeurt er dan?

“Alleen het identificeren van negatieve impact of het hebben van beleid is niet genoeg. We verwachten dat dit volledig in de organisatie is geïntegreerd en dat er een actieve, doorlopende inzet is om te verbeteren. Gesprekken met leveranciers, documentatie en inzichten uit de MVO Risico Checker vormen een goede basis. Samen met de leverancier brengen we de waardeketen in kaart om het gesprek te starten. Op basis van ons onderzoek vragen we of de leverancier de geïdentificeerde risico’s herkent."

Hoe gaat zo’n gesprek dan?

“Samen met de leverancier beoordelen we welke maatregelen al zijn genomen om risico’s te stoppen, beperken of voorkomen. In dit geval ging het om bauxiet, een grondstof voor aluminium, essentieel voor elektriciteitstransport. Mensenrechten en veiligheid in de mijnsector bleken een risico, de leverancier was al aangesloten bij een internationaal aluminiumconvenant en werkte volgens OESO-richtlijnen. Daarna bekeken we andere risico’s, zoals de impact van mijnbouw op CO₂-uitstoot en biodiversiteit. De leverancier onderzocht de mogelijkheden van elektrische mijnbouw om de milieu-impact te verlagen, wat leidde tot de vraag of Stedin hierin kon samenwerken. Dit soort gesprekken maken verduurzaming concreet: risico’s signaleren én samen aanpakken.”

Wat gaan jullie aanpakken?

“Deels naar aanleiding van de geïdentificeerde risico’s hebben we een mensenrechtenbeleid opgesteld en hebben we onze leveranciersgedragscode aangescherpt. Daarnaast beseffen we dat we de dialoog met stakeholders verder in de keten moeten verankeren, bijvoorbeeld door relevante NGO’s te betrekken of aan te sluiten bij een convenant. Maar waar we ons door dit soort onderzoek ook bewust van werden, is dat we ‘dichter bij huis’ ook al kunnen beginnen. Neem bijvoorbeeld het reduceren van knipverliezen: hierdoor verminderen we restafval en kopen we minder materiaal in.”

En hoe nu verder?

“Allereerst willen we potentiële risico’s vroegtijdig identificeren en bepalen hoe we hiermee omgaan. We onderzoeken de mogelijkheden om ESG-risico’s vooraf te analyseren met behulp van externe bronnen. Daarnaast werken we aan de vertaling van theoretische risico’s naar een beter begrip van deze risico’s door middel van verbeterde stakeholderdialoog. We willen potentiële risico’s verder inzichtelijk maken door middel van stakeholderdialoog en, waar nodig, sociale audits. Uiteindelijk is het beter om risico’s vooraf te borgen dan ze achteraf te moeten repareren.

Dit jaar staan er ook nog een aantal waardeketenonderzoeken op de planning. Ook denken we aan een geautomatiseerde high-level scan die we voor alle productleveranciers kunnen gebruiken. Dit houdt in dat we databronnen en zoektermen samenbrengen, zodat we risico’s automatisch kunnen identificeren op basis van wat we inkopen en waar het vandaan komt. Door dit proces te automatiseren, hoeven we niet langer handmatig zoektermen in te vullen en kunnen we sneller en efficiënter potentiële risico’s signaleren.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je ook meteen aan de slag met je keten? Vul de MVO Risico Checker in en ontdek welke internationale MVO-risico's je loopt met jouw handelsactiviteiten én hoe je die risico's kunt beperken. 

Doe de check

Meer getuigenissen

AFRIEK

AFRIEK gelooft in samenwerking om duurzame impact te maken. Mens en milieu staan centraal in de bedrijfsvoering; het kledingmerk heeft de afgelopen jaren meerdere risico’s uit de MVO Risico Checker aangepakt. AFRIEK gelooft in samenwerking om duurzame impact te maken. Mens en milieu staan centraal in de bedrijfsvoering; het kledingmerk heeft de afgelopen jaren meerdere risico’s uit de MVO Risico Checker aangepakt.

Lees meer

Dit bedrijf maakt duurzame touchscreens

Elektronica en verantwoorde productie lijken niet altijd een gelukkige combinatie. De productie van telefoons legt bijvoorbeeld een hoge druk op het milieu, met bijbehorende risico’s voor de gezondheid van arbeiders. Zo kan het winnen van grondstoffen in mijnen gevaarlijk zijn. Ook verhalen over giftige chemicaliën bij de productie van telefoonschermen zijn bekend. CTOUCH pakt het anders aan.

Lees meer

Hoe Schijvens werkt aan eerlijke en transparante ketens

Ketenverantwoordelijkheid. Voor veel textielbedrijven met productie over de grens is het een grote uitdaging, hoe pak je dit aan en neem je als bedrijf de verantwoordelijkheid voor je product, zonder alles af te schuiven op je internationale leveranciers? Wij vroegen het aan Jeske van Korven en Trix van Halder, beide verantwoordelijk voor CSR bij Schijvens Corporate Fashion.

Lees meer

Cookie consent

Please choose which cookies you want to consent to.