Hoe begin je?

Hey! Wat goed dat je jouw mvo-risico's in kaart wil brengen. Maar hoe kan je daar nou het beste mee beginnen?

Zo kun je aan de slag

Je kan direct actie ondernemen door middel van onderstaande stappen. Wil je graag nog even rustig meer informatie lezen? Lees eerst hoe je het beste kunt beginnen.

1 .

Vul de MVO Risico Checker in

Doe kosteloos deze korte check en ontdek welke internationale mvo-risico's je loopt met jouw handelsactiviteiten én wat je kunt doen om die risico's te beperken.

Doe de MVO Risico Checker
2 .

Prioriteer jouw risico’s

Beantwoord 17 vragen over mvo risico's in jouw toeleveringsketens, en ontdek met welke keten (of welk deel van je keten) je het beste kunt beginnen om mvo-risico’s aan te pakken.

Doe de prioriteitencheck
3 .

Werk aan due diligence

In ons stappenplan hebben we op een rij gezet hoe je due diligence aanpakt. Het doel: je interne beleid en procedures zo aanpassen dat je zaken gaat doen met respect voor mens en milieu.

Download het stappenplan
4 .

Houd je voortgang bij met de checklist

Gebruik deze interactieve checklist om je invloed in je toeleveringsketen te vergroten. Leer gerichter actie te ondernemen om de MVO-prestaties van je leveranciers te beïnvloeden.

gebruik de checklist

1. Vul de MVO Risico Checker in

Van bedrijven wordt steeds vaker verwacht dat ze mvo-risico's in hun toeleveringsketen identificeren, voorkomen en verminderen. Dit wordt ook wel due diligence genoemd. De MVO Risico Checker is een handig hulpmiddel in dit due diligence proces. De tool geeft gemakkelijk en snel een overzicht van potentiële mvo-risico's in jouw internationale toeleveringsketen én geeft adviezen om deze risico's aan te pakken.

Doe de MVO Risico Checker

2. Bepaal jouw prioriteiten

Nadat je jouw mvo-risico's inzichtelijk hebt gemaakt, is het belangrijk om prioriteit te bepalen. De Prioriteitencheck maakt een vergelijking tussen verschillende toeleveringsketen, met als doel om aan te geven met welke keten (of welk deel van je keten) je het beste kunt beginnen om mvo-risico’s aan te pakken.

Doe de prioriteitencheck

3. Ga aan de slag met due diligence

Nu je jouw prioriteiten hebt bepaald, is het tijd om aan de slag te gaan! Om te voldoen aan de aanstaande due diligence-wetgeving integreer je deze in je hele organisatie: je managementsystemen, beleid en procedures. En dat is niet eenvoudig. Daarom zet MVO Nederland in deze ‘Aan de slag met due diligence’ stap voor stap op een rij hoe je due diligence aanpakt. Het doel: je interne beleid en procedures zo aanpassen dat je zaken gaat doen met respect voor mens en milieu.

Download het stappenplan

4. Houd je voortgang bij met de checklist

Wil je jouw invloed in je toeleveringsketen vergroten? Met de checklist leer je om gericht actie te ondernemen om de MVO-prestaties van je leveranciers te beïnvloeden.

Gebruik de checklist

Praktijkverhalen

Hoe Schijvens werkt aan eerlijke en transparante ketens

Ketenverantwoordelijkheid. Voor veel textielbedrijven met productie over de grens is het een grote uitdaging, hoe pak je dit aan en neem je als bedrijf de verantwoordelijkheid voor je product, zonder alles af te schuiven op je internationale leveranciers? Wij vroegen het aan Jeske van Korven en Trix van Halder, beide verantwoordelijk voor CSR bij Schijvens Corporate Fashion.

Lees meer

Dit bedrijf maakt duurzame touchscreens

Elektronica en verantwoorde productie lijken niet altijd een gelukkige combinatie. De productie van telefoons legt bijvoorbeeld een hoge druk op het milieu, met bijbehorende risico’s voor de gezondheid van arbeiders. Zo kan het winnen van grondstoffen in mijnen gevaarlijk zijn. Ook verhalen over giftige chemicaliën bij de productie van telefoonschermen zijn bekend. CTOUCH pakt het anders aan.

Lees meer

Wakuli brengt verandering in de koffie-industrie

De koffie-industrie wakker schudden en vernieuwen: dat is de missie van Wakuli. Het bedrijf zet in op eerlijke prijzen voor boeren en ontleent haar naam ook aan het woord voor boeren in het Swahili (wakulima). Wakuli zet daarnaast in op verduurzamen en onderzoekt hoe hun Braziliaanse productiepartner kan overstappen naar regeneratieve productiemethodes.

Lees meer

Cookie consent

Please choose which cookies you want to consent to.